Somatic Pilates

Pilates on saksalaissyntyisen Joseph Pilateksen kehittämä kehonhallintatekniikka, joka parantaa voimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta – mielen virkistymistä unohtamatta. Se perustuu kehon keskustan hallintaan ja syvien lihasten vahvistamiseen. Pilates-metodin avulla niin tavallisten liikkujien, urheilijoiden kuin kuntoutujienkin on mahdollista oppia käyttämään kaikkia lihaksia ja niveliä tasapuolisesti. Pilates on erinomainen tapa parantaa kehon lihastasapainoa ja omaksua hyvin hallittu ryhti ja oikea tapa käyttää kehoa.

 

Liikkeet tehdään aluksi rauhallisessa tahdissa ja aina hyvin keskittyneesti. Harjoitteet tehdään lattialla tai seisten, ja myös erilaisia apuvälineitä voidaan käyttää. Perusperiaatteina harjoittelussa ovat Pilateksen alkuperäisen ajattelun mukaisesti keskittyminen, hallinta,keskustan käyttö, täsmällisyys, hengitys ja liikkeiden virtaus. Kehonhallinnan ja -tuntemuksen kehittyessä voidaan tehdä vaativampia harjoitteita – pilates onkin kaikille haasteellinen, looginen ja aina mielenkiintoinen harjoitusmuoto, josta löytää jatkuvasti uutta. Joseph Pilates kehitti metodiaan koko ajan, ja kehitystyö jatkuu, kun lajin asiantuntijat soveltavat sen periaatteisiin uusinta fysiologian ja biomekaniikan tutkimustietoa.

 

Pilates-metodi sopii erityisen hyvin nykyajan ihmiselle, sillä se palauttaa tehokkaasti tasapainon mielen ja kehon välille. Nykyihminen on usein kadottanut yhteyden oman kehonsa fyysisyyteen – vastapainoksi tarvitaan harjoituksia, jotka auttavat ihmistä löytämään sen uudelleen. Pilates on tähän oivallinen laji, ja se onkin saavuttanut suuren suosion ympäri maailmaa. Somatic pilates -harjoittelussa painotetaan sitä, että voimme herättää ja vahvistaa kykyämme tuntea ja korjata itseämme ja näin ottaa omat voimavaramme käyttöön. Liike ajatellaan meistä itsestämme lähtevänä, mielen ja kehon yhteyden kautta.

 

Pilates-harjoittelu tukee kaikkea liikuntaa, ja tavoitteena on, että sen tuoma hyöty näkyy myös jokapäiväisessä elämässä kehon taloudellisena ja oikeana käyttönä eri tilanteissa. Harjoittelun avulla voi esim. hioa urheilusuorituksen huippuunsa, palautua synnytyksestä, saada apua niska-hartiaseudun vaivoihin, kuntouttaa leikatun selän tai parhaassa tapauksessa välttää leikkauksen.

 

Pilates-harjoitteita on ainakin aluksi vaikea tehdä itsenäisesti ilman ohjausta ja korjausta. Siksi metodin oppii parhaiten säännöllisellä harjoittelulla koulutetun ohjaajan tunneilla, joko pienryhmässä tai yksityisesti.

 

Pilateksen plussat pähkinänkuoressa

 • Voimakas ja sulavalinjainen lihaksisto
 • Kehon todellinen hallinta
 •  Vahva luusto ja terve selkä
 • Hyvä ryhti
 • Keskittymiskyky
 • Kestävyys ja koordinaatiokyky
 • Elastinen ja notkea keho

 

Tuntikuvaukset:

Pilates -menetelmä vahvistaa syviä vatsalihaksiasi ja keskivartaloasi tehokkaasti, kohentaa ja ylläpitää ryhtiäsi sekä pitää selkäsi terveenä. Menetelmän avulla harjoitat itsellesi tasapainoisen ja vahvan lihaksiston sekä joustavat nivelet ja hyvän lihasvenyvyyden.

 

Pilates -tuntien tasot:

PERUS = perustaso, peruskurssin käyneille, aloittelijoille

KESKI = keskitaso, jo jonkin aikaa pilatesta harrastaneille

JATKO = jatkotaso, menetelmää pidempään harrastaneille, edistyneitten harjoitustunti

 

JOUSI (ei tällä hetkellä lukkarissa)

 

Uusi monipuolinen tapa harjoittaa Pilatesta! Jousiseinäliikkeet ovat sovellettuja sekä Pilates-laiteliikkeistä että -mattoliikkeistä. Liikkeet vaikuttavat koko kehoon vahvistaen tasapuolisesti sekä syviä että pinnallisia lihaksia. Liikkeestä riippuen jouset joko helpottavat liikettä tai lisäävät liikkeen vastusta ja haastavuutta.

 

SELKÄ

Tunti on suunnattu selkäkivuista kärsiville, jotka haluavat käyttää Pilates-menetelmää ja -liikkeitä selän kuntoutukseen. Liikkeet tehdään selkäongelmaisten erityistarpeet huomioiden, rauhallisesti edeten ja täsmällisesti. Suuri osa liikkeistä tehdään lattiatasossa matolla, osa tasapainoliikkeistä seisten.

 

POWER

Powerpilates on lukkarin tunneista selkeästi fyysisesti haastavin. Tasoltaan keski/jatko. Tunti sopii sinulle jos haluat haastetta ja harjoittaa erityisesti lihaskuntoasi.

 

SENIORI

Senioritunti on perustason tunti jossa mennään hieman rauhallisemman. Nimensä mukaisesti suunnattu senioreille. Keskitytään erityisesti tasapainon, liikkuvuuden ja kehonhallinnan harjoittamiseen.

 

RULLA

Perus/keskitason tunti jossa apuvälineenä käytetään pilatesrullaa suuren osan ajasta. Tunnin lopussa rullavenyttely. Sopii parhaiten palauttavaksi harjoitteeksi.

 

Kenelle Pilates sopii?

 • Kaikenikäisille ja -kuntoisille liikkujille ja liikunnan aloittelijoille, urheilijoille
 • Urheilijoille, tanssijoille, laulajille ja soittajille
 • Synnytyksestä palautuville, kuntoutuville; loukkaantumisten jälkeen lihasten vahvistamiseen
 • Niille, jotka haluavat lopullisesti eroon selkä- ja hartiavaivoista
 • Niille, jotka haluavat terveen ja kauniin vartalon

 

Milloin Pilates ei sovi?

“Akuutit tulehdustilat esim. nivelissä vaativat harjoittelusta pidättäytymistä (ainakin tulehtuneen ruumiinjäsenen osalta). Ylipäätänsä pätevät samat säännöt kuin muutenkin treenaamiseen eli sairaana tai flunssaisena ei pidä harjoitella myöskään Pilatesta. Hoitamaton korkea verenpaine saattaa olla este ainakin edistyneempään harjoitteluun. Periaatteessa kaikkia harjoituksia voidaan muokata sellaisiksi, että ne sopivat likipitäen kaikille rajoitteista huolimatta. Kannattaa rohkeasti kertoa ohjaajalle ongelmakohdistaan (esim. tekonivel lonkassa), niin hän voi ottaa ne harjoitteissa lukuun.”

 

”Asianmukaiset tilat ja laitteet, ennen kaikkea ammattitaitoiset ohjaajat. Ryhmät ovat pieniä, joten ohjaaja pystyy keskittymään meihin yksilönä. Selkävaivaisena antavat turvalliset ohjeet minulle jos en jotain liikettä pysty tekemään. Tyytyväinen asiakas!”

Margit, 51v

 

”Pilatesharjoittelusta on ollut suuri hyöty omaan kroppaani: selkä on pysynyt kivuttomana ja liikkuvuus on parantunut huomattavasti.”

Jenna, 20v

 

Tulevat pilates peruskurssit löydät Pilateslukkarista.

 

 

 

Varaukset ja lisätiedot vastaanotosta tai puh. 020 787 1370

Pilatesohjaajat

Suomen Pilatesyhdistyksen rekisteröimät pilatesohjaajat

Gerdi Vos

Gerdi Vos

Ammattivalmentaja
Somatic Pilatesohjaaja

Jukka Ranne

Jukka Ranne

FISAF Personal Trainer
FAF Ravintovalmentaja
Somatic Pilatesohjaaja

Ilmoittaudu peruskurssille vastaanotostamme tai puhelimitse 020 787 1370

AJANKOHTAISTA